Care este alimentația sănătoasă a femeii

Nu sunt puține femei care nu nu știu cum să mănânce corect, dar și ce trebuie. Harna adecvată joacă un rol esențial în menținerea sănătății generale. Însă a te hrăni corect mai înseamnă și prevenirea unor probleme specifice de sănătate cu care se confruntă femeile. Ar trebui să știm că femeile au adesea nevoi nutriționale diferite față de bărbați. Acest lucru se întâmplă pentru că ele suferă schimbări hormonale, pot avea sarcini, necesități specifice legate de sănătatea lor. 

Ceea ce folosești pentru a te hrăni, este important pentru interior, dar și pentru exterior. Totul se vede inclusiv în pielea sau sclipirea ochilor tăi.

Importanța hranei adecvate

Sănătatea trebuie menținută în parametrii normali. Este necesar să cunoaștem acest lucru, iar unele analize anule ne pot ajuta să descoperi ce probleme nutriționale avem. Chiar și până la a face analize, este necesar să mâncăm adecvat pentru mai multe motive. O alimentație adecvată poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Nu trebuie să te înfometezi pentru a fi slabă, ci trebuie să ai o greutate normală, pe care să o menții. Supraponderabilitatea poate crește riscul unor boli cronice. Printre acestea se numără diabetul de tip 2, bolile de inimă, problemele la ficat. O problemă comună întâlnită în rândul femeilor este osteoporoza, care apare adesea pe măsură ce acestea înaintează în vârstă. Un aport adecvat de calciu, vitamina D, alte minerale este crucial pentru menținerea sănătății oaselor. Bolile de inimă despre care am vorbit la începutul paragrafului, pot fi o amenințare serioasă pentru femei. Grăsimile saturate, colesterolul poate crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Trebuie să mai știi că unele alimente, în special prăjelile sunt asociate cu riscul crescut de cancer la sân sau ovarian. Ar trebui să elimini cât de mult poți prajitul în ulei, optând pentru gătitul la abur sau cuptor. Ar trebui să menționăm și faptul că anumite tipuri de hrană influențează inclusiv echilibrul hormonal. Acestea își pot spune cuvântul în normalitatea ciclului menstrual, menopauză sau alte schimbări hormonale.

Ce trebuie să faci

Poate că nu ești obișnuită, însă a ști câte calorii consumi este un lucru deosebit de important. Acest lucru ar trebui să fie în concordanță cu metabolismul tău. De asemenea, trebuie să ții cont și de câtă activitate fizică faci. Dacă vei consuma zilnic prea multe calorii, te poți îngrășa, iar în partea opusă apar deficiențele. Trebuie să mănânci cât mai diversificat.  Fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​slabe, grăsimi sănătoase sunt elemente care trebuie să se regăsească. Și dimensiunea porțiilor contează. Nu pune în farfurii cu nemiluita, mai mult decât poți să mănânci. Am văzut aceste comportamente la mesele în familie, în resorturile hotelurilor în care mergem în vacanță. Pune strict cât te satură, nu cât te face să leșini după masă. Mai mult, astfel vei evita risipa alimentară. Încearcă să reduci consumul de carne pe cât posibil, mai ales de carne grasă. În schimb poți consuma pește sau pui fără piele. Carnea este necesară pentru că are proteine, dar nu trebuie consumată în exces. De asemena, evită alimentele procesate nu sunt sănătoase, adesea fiind cancerigene. Gătește acasă cât mai mult mâncare sănătoasă. Zahărul, dar și sarea în exces sunt inamici. Nu trebuie eliminate total, ci folosite cu măsură, ca și în cazul celorlalte alimente amintite mai sus.

Minerale, vitamine…

Alimentele pe care le consumi trebuie să fie bogate în anumite elemente.  Fiecare tip de aliment are în compoziția ta minerale, vitamine sau alte elemente. De exemplu, femeile au nevoie de calciu pentru a menține sănătatea oaselor, mai ales, așa cum am spus mai sus, la acestea se poate instala osteoporoza. Calciul este prezent în lactate, broccoli, varză, migdale. Femeile sunt mai predispuse la deficiența de fier, în special în timpul menstruației. De aceea, trebuie să consumi carne slabă, fasole, spanac. Acidul folic este esențial în timpul sarcinii pentru prevenirea malformațiilor congenitale. Acesta se găsește în legume cu frunze verzi, fistic. Vitamina D, de care am vorbit mai sus, ajută la absorbția calciului, fiind foarte importantă pentru sănătatea oaselor. Soarele este principala sursă, dar și peștele gras, ouăle sau produsele lactate.

Alimentația în funcție de vârstă

Adolescența, tinerețea sunt cruciale în dezvoltarea corectă. Adolescentele sunt încă în creștere, deci modul în care mănâncă este extrem de important. Știm că multe fete în această perioadă nu țin cont de acest aspect, însă părinții ar trebui să încerce să le ofere o dietă cât mai echilibrată. Calciul este încă important, pentru că până la 18 ani oasele se formează, dar nici după această vârstă nu trebuie neglijat aspectul. Dacă dorești să rămâi însărcinată sau deja aștepți un bebe, acidul folic trebuie consumat inclusiv prin suplimente, pe care ți le prescrie medicul curant. Nu uita de fructe, legume. În timpul menopauzei, nivelurile hormonilor se schimbă, ceea ce poate avea un impact asupra metabolismului. Este important să ai grijă la controlul greutății, dar și la sănătatea oaselor. Așa că mare atenție în această perioada la ceea ce consumi. 

Controlul greutății 

Este esențial pentru evitarea problemelor de sănătate legate de inimă, diabet. O dietă echilibrată, dar și exercițiile fizice regulate sunt cheia succesului. Dacă ai probleme hormonale un medic îți poate recomanda o dietă. De fapt, adesea este indicat că femeile să discute cu un astfel de specialist pentru a-i prescrie sfaturi despre meniul zilnic. Elimină pe cât posibil, alcoolul, tutunul, cafeaua consum-o cu moderație. De asemenea, trebuie să bei apă sau ceaiuri. Undeva la 2 litri de apă pe zi sunt recomandați pentru hidratare, pentru sănătate, pentru o piele frumoasă.

You May Also Like

More From Author