Cât de important este aspectul tău ca om de afaceri

Nu credem că nu ai auzit expresia “haina îl face pe om”. Deși nu în toate cazurile acest lucru este adevărat, de cele mai multe ori, modul în care ne afișăm contează foarte mult. Iar dacă vorbim despre întâlniri oficiale, afaceri sau alt tip de întrevederi haina este un element esențial, precum și felul în care te prezinți ca aspect per total. Deci nu trebuie să mai avem întrebări despre faptul că în lumea afacerilor prima impresie este esențială. Aspectul tău fizic, îmbrăcămintea, atitudinea transmit un mesaj puternic despre cine ești, despre cum vei gestiona o afacere sau o relație cu partenerii tăi. Întâlnirile de afaceri sunt o oportunitate crucială pentru a face schimb de idei, pentru a stabili parteneriate, pentru a face afaceri, iar modul în care te prezinți poate influența în mod semnificativ succesul întâlnirii. Acum, vorbind sincer, nu cred că oamenii de afaceri vor putea să ia în serios pe cineva care vine cu haine murdare sau rupte, mirosind urât, cu un aspect vizibil neîngrijit. Oamenii care apreciază muncă, care oferă și doresc calitate vor dori același lucru de la oamenii cu care lucrează. Chiar și că angajat, aspectul trebuie să fie o preocupare constanța, însă dacă ești proprietarul unei afaceri, cu atât mai mult este necesar să iei în considerare acest aspect.

De ce este important modul în care arăți


Probabil mulți se întreabă acest lucru. Se gândesc de ce se pune atât de mare accent pe imagine, ce înseamnă asta, ce origini are această practică. Ei bine, aspectul pe care îl ai în timpul unei întâlniri de afaceri poate influența felul în care ceilalți te percep și, implicit, felul în care îți vor evalua abilitățile, competențele profesionale. Este o practică veche, de secole. Așa cum prezinți o carte de vizită partenerilor de afaceri, prin felul în care te îmbraci vei arată că tu ești demn de a face afaceri cu ei. Dacă observi cum arată oamenii mari de afaceri, vei vedea adesea costume impecabile, părul aranjat, barba la fel, un ceas scump la mâna, pantofi curați, scumpi. Nu spune nimeni că trebuie să te îmbraci de la cele mai mari case de modă. Să știi că un costum bine croit se poate face și la o croitorie din oraș. Sau poți găsi haine decente, la prețuri OK, pentru că, știm cu toții, nu toți antreprenorii înoată în bani. Oamenii își formează o impresie în primele câteva secunde de la întâlnirea cu cineva. Aspectul tău este prima informație pe care o vor primi, iar o primă impresie pozitivă poate stabili tonul pentru întreaga întâlnire. Îmbrăcămintea, aspectul general, modul în care te prezinți arată cât de în serios iei întâlnirea, cât de mult respect acorzi celorlalți participanți, cum vei trata pe viitor înțelegerea cu partenerii tăi. Un aspect îngrijit, profesionist poate inspiră încredere în partenerii de afaceri, în clienți, în toți cei cu care vei interacționa. Oamenii sunt mai predispuși să încheie afaceri cu cei în care au încredere. Atunci când participi la întâlniri de afaceri în numele unei companii sau organizații, sau chiar în numele propriei tale firme, aspectul tău reflectă inclusiv imaginea companiei. Este important să-ți reprezinți brand-ul într-un mod pozitiv, profesionist. Până la urmă, nici tu nu ai face afaceri cu cineva care nu își respectă nici măcar propria imagine. Aspectul tău poate transmite mesaje puternice fără să spui un cuvânt. Prin gesturi, postură, expresii faciale, poți comunica încredere în sine, respect și atenție la detalii.

Ce să faci pentru a-ți îmbunătăți imaginea

Dacă ai citit paragrafele anterioare, înseamnă că ești interesat să îți îmbunătățești imagine, iar acesta este un lucru pe care îl încurajăm. Acum, pentru că ai început să înțelegi importanța aspectului în întâlnirile de afaceri, ar trebui să te pui pe treaba, să faci ceva pentru a avea o imagine demnă de un antreprenor. Îmbrăcămintea ta ar trebui să fie potrivită pentru contextul întâlnirii, pentru industria în care activezi. În general, este mai sigur să optezi pentru haine mai formale decât să fii prea casual. Bărbații nu vor da greș cu un costum sobru, curat, croit impecabil. Femeile au o mai mare gamă de unde să aleagă, însă nu trebuie să fie îmbrăcate prea sofisticat sau cu prea multe bijuterii. De asemenea, ar trebui să te asiguri că ești curat, că totul este îngrijit. Părul aranjat, unghiile tăiate, curate, precum și o igienă personală adecvată sunt detalii importante. De fapt, detaliile fac diferența. Înainte de întâlnire, asigură-te că hainele tale sunt călcate, în stare bună, fără a fi rupte, că ai încălțăminte curată, că ai grijă de orice alt aspect care ar putea afecta impresia generală. Desigur, este foarte important să te simți confortabil în hainele pe care le porți. Alege o îmbrăcăminte care reflectă stilul tău personal, dar care este potrivită pentru contextul în care o porți. Am mai spus câteva cuvinte și despre acest aspect, și anume că aspectul nu se referă doar la haine, la igienă, ci și la atitudinea ta. Fii încrezător, emană un aer pozitiv, respectuos. Arată că ești atent la ceilalți care participă la întâlnire. Fii conștient de limbajul corpului tău. O postură dreaptă, un contact vizual adecvat, gesturi calme și controlate pot transmite încredere, profesionalism. Inclusiv felul în care vorbești contează foarte tare. Ar trebui să ai o dicție corectă, inteligibilă, să vorbești corect gramatical. Nu contează cât de mulți bani ai, dacă însă dorești să faci afaceri la nivel înalt, este necesar să ai un vocabular elevat. Citește, cultivă-te, pentru că altfel nu vei fi niciodată un om de afaceri adevărat.

You May Also Like

More From Author