Ce afecțiuni de sănătate pot să apară la micuți iarna

Nu există copil care să nu iubească anotimpul rece, mai ales dacă se bucură de zăpadă ce îi poate fi tovarăș de joacă minunat. Mai mult, cei mici așteaptă să vină Moș Crăciun, să se bucure de cadouri, de tot ce ne aduce frumos iarnă. Însă, din păcate, anotimpul rece mai aduce cu el frigul, umezeala, iar aceste condiții pot afecta sănătatea copiilor într-o mulțime de moduri. De aceea, este foarte important ca părinții să fie conștienți de potențialele afecțiuni de sănătate care pot să apară la cei mici în timpul iernii. Mai mult, aceștia ar trebui să știe cum să le prevină, să le trateze, să înțeleagă că atunci când situația este gravă este necesitat ajutorul medicului. De asemenea, trebuie să recomandăm din start obligația de a duce copilul la doctor, chiar dacă ai impresia că știi ce are, mai ales dacă este foarte mic. La nou-născuți, bebeluși, preșcolari, o simplă răceală se poate transforma în ceva grav.

Răcelile de sezon

Nimeni nu scapă de aceste afecțiuni, nici măcar cei mari. La copii însă, cu cât sunt mai mici, cu atât astfel de probleme sunt mai frecvente. Acest lucru este cauzat de o mulțime de factori. Imunitatea nu este încă bine formată până la vârstă de 7 ani. De asemenea, în momentul în care cel mic intră în comunitate, adică grădinița sau școala generală, vei observa o frecvență mult mai mare a răcelilor. Pe lângă răceli, mai întâlnim și gripa, o afecțiune virală, care poate fi mai blândă sau mai problematică. Simptomele, în ambele cazuri, includ febra, tuse, nas înfundat, dureri în gât, oboseală. Aceste infecții virale pot afecta serios starea de bine a copilului. Pe lângă tratamentul dat de medic, trebuie ca cel mic să aibă parte de odihnă adecvată, hidratare. Părinții ar trebui să se asigure că copiii lor primesc vaccinurile antigripale recomandate pentru a reduce riscul infecțiilor. De asemenea, hrana sănătoasă, multe fructe, legume, pot fi de folos în această perioada.

Bronșita

Confundată adesea cu răceală, aceasta este o afecțiune distinctă. Este caracterizată prin inflamarea bronhiilor, putând fi cauzată de infecții virale sau bacteriene. Bronșita este supărătoare, iar diagnosticul trebuie pus doar de medicul pediatru sau ORL. Printre  simptomele pe care le regăsim la această afecțiune întâlnim tusea persistentă, respirație șuierătoare, dificultate în respirație. Pentru a preveni bronșita, este important să eviți expunerea celui mic la diferiți factori de mediu și nu numai. De exemplu, poate nu știai însă a-l lăsa pe copil să stea într-un loc în care se fumează, este extrem de nociv. Pentru a preveni răspândirea infecțiilor trebuie, de asemenea, să îl încurajezi să se spele bine pe mâini, sau să nu folosească sticla ori paharul altei persoane.

Pneumonia

Atunci când auzim de infecții pulmonare ne speriam foarte rău, mai ales când este vorba despre cei mici. Când se ajunge la un astfel de diagnostic este necesar să luăm măsuri cât mai urgente. Pneumonia este o astfel de infecție a plămânilor care poate apărea ca urmare a răcelii sau gripei netratate. Cel mic poate prezenta febră, tuse productivă, dureri în piept, dificultăți de respirație. Pneumonia poate fi gravă la copiii  mici sau la cei cu sistem imunitar slăbit, așa că este important să apelezi numaidecât la un medic dacă există suspiciunea unei astfel de afecțiuni. Netratată poate duce la complicații, chiar și la deces. Nu trebuie să dai niciodată tratament după ureche, de multe ori pneumonia necesitând internare în spital.

Dermatită

Frigul nu afectează doar căile respiratorii, așa cum am spus în paragrafele anterioare. Pielea poate suferi și ea. Vedem adesea piele extrem de iritată, inclusiv la adulți. Copiii au tegumentul mult mai sensibil, pielea fiind mai subțire. Astfel poate să apară dermatita atopica. Este vorba despre o afecțiune a pielii care poate fi extrem de deranjantă în anotimpul rece. Această apare din cauza aerului uscat de afară. De asemenea, încălzirea interioară poate afecta pielea micuților. Copiii cu dermatită atopica pot prezenta piele uscată, mâncărime, iritatie. Utilizarea regulată a unui umidificator de aer, aplicarea cremelor hidratante, protejarea pielii pot ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.

Accidente 

Copiii iubesc să se dea cu săniuța sau să alunece pe gheață. Până la urmă, acestea poate fi farmecul cel mai de preț al iernii. Însă accidentele, în special cele de la datul pe gheață, pot fi o amenințare pentru cei mici. Cu toții mai cad, însă uneori lucrurile pot fi destul de grave. Căderile pe gheață pot duce la fracturi sau alte traumatisme. Desigur, nu spune nimeni să nu îți lași copiii să se joace, dar trebuie să încerci, pe cât posibil să îi supraveghezi. Dacă ies singuri afară, dă-le încălțăminte adecvată, învață-i cum să se ferească de asemenea neplăceri. Nu trebuie să le răpești bucuria iernii, dar totul trebuie să fie făcut cu precauție.

Depresia 

Când auzim de această afecțiunie suntem sceptici, chiar și când vine vorba de adulți. Mai mult, avem impresia că cei mici nu pot experimenta astfel de probleme. Însă ne înșelăm amarnic. Să știi că sunt mulți copii pot fi afectați de depresie, în special iarna. La unii micuți, scurtarea zilelor, lipsa expunerii la soare, socializarea redusă din această perioadă pot duce la o afecțiune numită depresie de iarnă sau tulburare afectivă sezonieră. Observăm la cei mici tristețe, lipsă de energie, somnolență. Desigur, aceste simptome pot ascunde și alte afecțiuni. Cel mai bine este să mergi la pediatru. Acesta poate recomanda un set de analize pentru a exclude alte probleme de sănătate. Dacă vorbim strict de depresie, tu ești cel care îl poate ajuta. Trebuie să încerci să petreci cât mai mult timp cu el, să faceți activități împreună, să ieșiți afară de câte ori poți.

You May Also Like

More From Author