Nu de puține ori am auzit părinții cum ne impun anumite profesii, chiar dacă noi avem sau nu predilecție spre domeniul respectiv. De exemplu, au existat anumite trenduri profesionale. Toți părinții voiau ca odraslele lor să fie ingineri, profesori, medici sau avocați. Acest lucru a dus la o scădere în alte domenii, unele chiar de o importanță crucială. Nu spune nimeni că cele de mai sus nu sunt importante, mai ales medici, profesori, ingineri, însă dorința tinerilor de a se îndrepta spre meserii, considerate mai puțin demne de laudă, a scăzut. Chiar și unele profesii, de care ar fi nevoie, nu sunt atât de căutate în România. De asemenea, alegerea profesiei este adesea influențată de factori precum perspectivele de angajare, salariul, prestigiul social asociat anumitor ocupații. Ca urmare, unele asemenea locuri de muncă sunt mai populare, mai căutate decât altele.
Milenara agricultură
Aceasta este una din cele mai vechi ocupații din lume. Înainte de apariția industriei, oamenii au fost agricultori. Cultivarea câmpului a fost o preocupare vitală pentru toate societățile. Încă este, pentru că fără această nu am avea hrană. Din păcate, a fi agricultor este una din cele mai puțin alese profesii în România. Deși țara noastră are o tradiție bogată în acest domeniu, tot mai puțini tineri aleg să urmeze o carieră la munca câmpului sau în fermele de animale. Motivele pentru această tendință sunt diverse, dar includ frecvent stigmatul legat de munca în câmp, condițiile dificile zilnice, salariile destul de mici, nepăsarea statului față de această categorie profesională. Chiar zilele acestea observăm proteste de amploare ale fermierilor, nu numai în România, ci și în alte țări ale Europei. Cu toate acestea, agricultura rămâne unul dintre pilonii economiei românești. Oamenii ar trebui să ia în considerare cât de esențială este agricultura pentru asigurarea securității alimentare a țării.
Grijă față de alții
Țara noastră este una din campioanele, în sensul rău, la sărăcie, copii, bătrâni, femei vulnerabile sau alte situații de acest gen. Dar, în ciuda nevoii crescânde de profesioniști care să se ocupe de aceste persoane, adică specialiști în domeniul asistenței sociale, această profesie este adesea ignorată în România. Asistenții sociali lucrează cu grupuri vulnerabile, cum ar fi copiii abuzați, persoanele în vârstă sau cu dizabilități, familiile aflate în dificultate așa cum am sugerat deja mai sus. Salariile nu prea mari, volumul mare de muncă, necesitatea de a interacționa cu anumite pături sociale îi determină pe mulți tineri să evite această profesie. Este important să recunoaștem importanța acestor profesioniști în construirea unei societăți mai echitabile, mai empatică. A lucra în ajutorul acestor persoane poate fi o cale minunată de a fi mai buni, dar și de a schimba viața acestor oameni năpăstuiți de soartă.
Cercetare științifică
De multe ori, atunci când vedem filmele americane, auzim cum mulți micuți sau adolescenți își exprimă dorința de a se face oameni de știință. Cercetarea în domeniul științific este ceva minunat, indispensabilă în lumea în care ne aflăm, neprețuită pentru evoluția societății. Totuși, acesta este un alt domeniu ocolit de tineri în România. Cu toate că avem universități sau institute de cercetare, mulți oameni talentați aleg să părăsească țara în căutarea oportunităților mai bune în străinătate. Lipsa finanțării adecvate, a perspectivei unei cariere solide în cercetare îi descurajează pe mulți să-și urmeze pasiunea pentru știință în România. Cu toate acestea, cercetarea științifică este esențială pentru progresul societății sau dezvoltarea economică. De asemenea, tot în acest domeniu, putem să amintim astronomia. Este un domeniu minunat, însă puțini tineri se îndreaptă spre aceasta. De fapt, școala nu ne îndeamnă să studiem astrele, să ne dorim să mergem mai departe de spațiul terestru. Nici industria spațială românească nu este prea bine dezvoltată sau promovată. Este un păcat, pentru că am putea avea potențial.
Cultura este pe ultimele locuri
Este suficient să ne uităm în jurul nostru pentru a ne da seama că iubitorii de artă, de cultură sunt puțini. Lipsa educației, chiar și din sânul familiei, face ca nevoia de artă, cultură să fie tot mai mică. Profesiile din aceste domenii sunt evitate în țară. Carieră în domeniul artistic este adesea privită cu scepticism, iar mulți tineri talentați se confruntă cu dificultăți în găsirea oportunităților sau în obținerea veniturilor stabile. Ceea ce ar trebui însă să înțelegem este că acest domeniu poate aduce contribuții semnificative la dezvoltarea culturii naționale, la promovarea imaginii țării în lume. Cu cât vom avea o țară mai iubitoare de cultură, cu atât nivelul nostru de trăi va fi mai ridicat. În acest câmp, putem integra și arheologia sau istoria. Auzim atât de puține persoane care doresc să devină istorici sau arheologi, deși avem suficient potențial. Siturile arheologice din România ar putea fi extraordinar de profitabile pentru statul român, iar datorită locurilor minunate, încărcate de istorie, am putea promova turismul, care ar aduce mulți bani, faima, recunoaștere țării noastre
Conservarea mediului înconjurător
Deși avem minister pentru așa ceva, nu prea se înghesuie tinerii să se ocupe de astfel de probleme. Totuși, nu putem să nu observăm că problemele legate de mediu devin tot mai urgente. Așa că, aceste profesii legate de conservarea mediului înconjurător ar trebui să fie pe lista priorităților pentru tinerii români. Avem nevoie de specialiștii cum ar fi biologii, specialiștii în managementul resurselor naturale, specialiștii în ecosistem. Astfel de profesii nu sunt însă alese în număr suficient. Este esențial să ne preocupăm de protejarea mediului înconjurător, de gestionarea sustenabilă a resurselor naturale pentru binele generațiilor viitoare. Până la urmă, întreaga noastră planetă depinde de asemenea profesii.