Cu „Arma” si „Floare” CUVANTUL, sarbatorim  Ziua Mondiala a Presei


1991:  Asociația Mondială a Ziarelor și Federația Internațională a Editorilor de Ziare adoptă Ziua Internațională a Presei Libere. Astfel, în fiecare an se sărbătorește, la început de mai, pe tot mapamondul, Ziua Libertății Presei.

… “A patra putere în stat”, “câinele de pază al democrației”, presa  trebuie, la drept vorbind, să își asume rolul și să fie percepută, realmente, drept unul dintre sfetnicii societății. Să își conjuge răspicat și demn rolul de cap limpede față de tot ceea ce se petrece în societate- bine sau rău, de la cele mai mici comunități, la orașele al căror trai depinde de mersul marilor industrii și la metropolele în plină dezvoltare.

Jurnaliștii, așadar, au un rol major. Să reflecte, să consemneze cu maximă obiectivitate (imparțial) faptele și să ofere modele și lecții de viață, dar și “să pună la zid” ceea ce strică și dezumanizează.

Spunea cineva: „A lucra în presă nu e o joacă de-a vorbele. Nu e doar încântarea de a avea în geantă microfon, reportofon și legitimația prinsă de cravată sau de buzunarul unde de obicei unii țin bricheta sau pachetul de țigări”.

Jurnalismul e mai mult decât o profesie, e un destin asumat, un act de civism, o luptă continuă pentru adevăr, pentru ceea ce e bine împotriva a ceea ce este rău, o luptă pentru binele semenilor, o muncă extrem de complexă, riscantă, dar o muncă minunată, pentru că muncești, scrii, ca să informezi, să tragi semnale de alarmă, să salvezi, să ții vie conștiința ooamenilor, să îi faci să aibă încredere, să zâmbească, să fie mai buni.

Iar principiul de bază în tot acest destin asumat, care nu ține seamă de „programul de 8 ore” și nici măcar de… pauza de masă, trebuie să fie, pentru noi toți cei din această breaslă: în jurnalism NU se negociază, se dedică.

Azi, 3 mai, sărbătorim, noi, jurnaliștii, sărbătorim… LA LUCRU!  De dragul rolului pe care ni l-am asumat, de dragul dreptății, al culturii, al spiritului civic, al faptei care să pună temelie unui MÂINE mai BUN! Suntem AICI, la treabă! Pentru toți, pentru comunitate!

Suntem „pe baricade”. Cu „armă” și „floare” CUVÂNTUL, pentru că încă mai credem într-o lume mai bună și în binele fiecăruia dintre noi.

Azi, de ZIUA MONDIALĂ A PRESEI, dorim un sincer LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE tuturor cititorilor noștri, tuturor ploieștenilor, tuturor prahovenilor, tuturor românilor!

Articolul Cu „Arma” si „Floare” CUVANTUL, sarbatorim  Ziua Mondiala a Presei a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.

You May Also Like

More From Author