Cum alegi cele mai bune activități extrașcolare pentru copilul tău

Nu este indicat ca unui copil să nu i se ofere nimic mai mult în afară de orele de curs. Sunt mulți părinți care au tendința de a-și lasă copilul în voia sorții, acesta mergând doar la școală și atâta. Desigur, și joaca este importantă, însă există o mulțime de alte activități ce îl pot ajuta pe copil să se dezvolte, să descopere ceea ce îi place, să cunoască universuri fascinante. Așadar, activitățile extracurriculare pot juca un rol crucial în evoluția copiilor noștri, din foarte multe puncte de vedere. Pe lângă ceea ce am spus mai sus, acestea oferă oportunități de învățare, socializare, dezvoltare a abilităților care nu sunt acoperite în mod necesar în cadrul programului școlar obișnuit. Cu toate acestea, părinții se confruntă cu unele dileme, iar asta pentru că există o gamă largă de activități extracurriculare disponibile. Deci alegerea celor potrivite pentru copilul tău poate fi o sarcină dificilă. Dacă unii părinți se descurcă de minune să ghicească ce le place celor mici, alții sunt puțin depășiți de situație.

Află ce îl interesează pe copil

Cu toții avem lucruri care ne plac. Chiar și tu, ca părinte ai sau ai avut la un moment dat în viață hobby-uri. Poate că le-ai materializat sau poate că au rămas ascunse acolo, undeva, în cutia minții tale. Astfel că atunci când iei o decizie cu privire la activitățile extrașcolare ale celui mic, trebuie să te gândești ce pasiuni are copilului tău. Întreabă-l ce îl interesează sau ce i-ar plăcea să facă în timpul liber. Este important să-l încurajezi în pasiunile sale, deoarece acest lucru îl va motiva să exceleze în activitatea respectivă. Desigur, trebuie să fii și realist, iar dacă vezi că, de exemplu, el vrea să cânte cu vocea, însă aceasta îi lipsește cu desăvârșire, să nu persiști în a spune ce bun este. Mai târziu, când alții îi vor spune adevărul, s-ar putea ca dezamăgirea să fie foarte mare. Spune-i cu blândețe dacă ceva nu este pentru el, însă încurajează-l să încerce altceva. Dacă copilul tău este interesat de artă, poți să-l înscrii la cursuri de desen sau pictură. Dacă iubește sportul, poate să se alăture unei echipe de fotbal, baschet, să facă atletism, arte marțiale. Este foarte important să găsești acele activități care se potrivesc cu interesele copilului tău. Acestea pot contribui la dezvoltarea sa pe termen lung.

Abilitățile trebuie luate în considerare

Am spus deja în paragraful anterior că nu toți sunt pricepuți la orice, dând exemplul cantoului. Așa că, în afară de interese, este important să iei în considerare aptitudinile copilului atunci când alegi activitățile pe care să le facă în timpul sau liber. De exemplu, dacă copilul tău are un talent natural pentru muzică, ar putea fi indicat să-l înscrii la lecții de pian sau vioară, chiar voce, dar numai dacă observi acest lucru judecând la rece. Dacă este pasionat de științe, încurajează-l să participe la olimpiade sau cluburi științifice. Alegerea unei activități care se potrivește abilităților celui mic îl va ajută să se simtă încrezător. De asemenea, astfel va putea să progreseze în mod continuu. Insistăm asupra faptului că este foarte important să fii realist în ceea ce privește acest aspect. Nu pune niciodată presiune pe el doar pentru simplul fapt că tu ți-ai dorit dintotdeauna ca tu să cânți la pian, deși lui nu îi place asta.

Ține cont de programul lui

Ar trebui să-ți dăm o temă de gândire. Vii de la muncă, după 8 ore sau mai mult, iar cineva te obligă să faci ceva anume, de exemplu, să coci un tort. Poate că îl faci, dar după atâta epuizare, nu ai niciun chef. Așa se întâmplă și cu cel mic. Sunt copii care stau 6-7 ore la școală, trezindu-se de dimineață sau având ore după-amiază, fapt ce le distruge întreg programul zilnic. Așa că, dacă dorești activități extrașcolare pentru el, ar trebui să iei în considerare programul copilului tău. Nu uita și de disponibilitatea ta ca părinte, pentru că nu toți stăm acasă. Asigură-te că activitatea extracurriculară pe care o alegi se potrivește cu programul de la școală. Nu-i încărca prea mult programul cu activități, deoarece acest lucru poate duce la stres, epuizare. De asemenea, ia în considerare distanța, timpul necesar pentru a ajunge la activitatea respectivă, durata activității. Dacă aceasta se desfășoară la o distanță mare sau implică mult timp, ar putea fi necesar să cauți altceva. Fă în așa fel încât cel mic să nu se ducă stresat, ci cu drag, atunci când are timp, fără a-i lua din cel dedicat studiului, școlii sau relaxării.

Bugetul familiei

Ne-am dori să le oferim celor mici și luna de cer. Uneori facem eforturi mari pentru ei, eforturi care ne lasă fără mulți bani. Chiar dacă este important să îi sprijini pasiunile, trebuie să ții cont și de banii de care dispui. Multe activități de acest gen implică costuri, cum ar fi taxele pentru cursuri sau echipamentele necesare. Uneori, oricât de mult îți dorești, vei vedea că nu este posibil să scoți acești bani din buzunar. Discută cu partenerul sau alți membri ai familiei despre bugetul disponibil încercând să găsești opțiuni care să se încadreze în ceea ce-ți permiți.

Dacă bugetul este restrâns, există opțiuni mai accesibile, cum ar fi cluburile școlare sau activitățile puse la dispoziție de anumite organizații. Să știi că este adesea posibil să îți pot ajuta copilul dacă te informezi intens.

Comunicare eficientă

Nu putem să nu menționăm că este foarte important să asculți ceea ce are de spus copilul în legătură cu ce își dorește să facă. Nu te încăpățâna să îi impui cursuri pe care le va detestă. Așa că încurajează-l să îți împărtășească sentimentele. Dacă copilul simte că îl susții, că îl înțelegi, va fi mai dispus să continue să participe la activități. De asemenea, oferă-i feedback pozitiv pentru a-l ajuta să se dezvolte, să-și seteze obiective personale, să urmărească progresul în timp.

You May Also Like

More From Author