Cum este să fii mamă pentru prima dată



Nu putem compara nimic din existența asta cum venirea pe lume a unei noi vieți. Este poate cel mai mare miracol pe care îl putem înfăptui, ceva ce inteligența artificială nu va face vreodată. Este ceva minunat să îți ții în brațe copilul, să simți că în secundă în care s-a născut cel mic toată viața ta s-a schimbat. Îți dai seama, abia în acel moment, că ai un scop, că tot ce vei face din acea clipă este să ajuți acel pui de om să ajungă mare, să fie sănătos, să se bucure de tot, în timp ce tu îi vei ghida pașii. Ambii părinți experimentează aceste sentimente, însă, pentru mamă, venirea pe lume a copilului este mult mai intensă. Cu atât mai mult, când vei deveni mamă pentru prima dată. Acesta este unul dintre cele mai emoționante momente din viața unei femei. Vine o perioadă plină de bucurii, provocări, în care înveți foarte mult, iar fiecare mamă are propriile ei experiențe, povestea sa fiind unică. Totuși, adaptarea la ceea ce înseamnă a fi mamă, schimbările, totul este sunt copleșitor, fiind adesea greu să faci față. Uneori există presiune din partea celor din jur, care nu ajută absolut deloc.

Ce faci înainte

Deși există multe cărți care ne învață ce ar trebui să facem atunci când devenim mame, această experiență nu are un manual de instrucțiuni. Nu este absolut nimic greșit în a apela la ele dacă te simți nesigură. Sunt scrise de specialiști, psihologi, medici ginecologi, pediatrii care cunosc foarte bine acest proces. Pregătirea pentru această tranziție importantă poate face diferența în a face față mai ușor noilor provocări. Ar trebui să acorzi o oarecare atenție acumulării de cunoștințe. Viitoarele mame pot să citească cărți despre sarcină, naștere, despre creșterea copilului, se pot documenta despre opțiunile de naștere, despre modalitățile de îngrijire a bebelușului. De asemenea, au început și în țară noastră să existe cursuri prenatale pentru a înțelege mai bine procesul nașterii, pentru a te pregăti pentru această experiență. Ai o mulțime de opțiuni ce îți pot fi de folos, pentru a te ajută să te mai liniștești. Mai mult, viitoarele mame trebuie să țină cont de starea lor generală de sănătate. Fiecare lucru care afectează viitoarea mama se poate transmite la făt. Vizite regulate la medicul ginecolog, adoptarea unui stil de viață sănătos, adică alimentație adecvată, exerciții fizice atunci când acestea nu sunt interzise de medic pentru că situația mamei nu este stabilă, sunt importante pentru a asigura o sarcină liniștită. Apoi poți să ai o naștere lipsită de probleme. De asemenea, este crucial să se identifice orice temeri sau îngrijorări legate de maternitate, fie ele legate de naștere sau de viitoarea responsabilitate de a fi mamă. Discută cu un specialist, chiar dacă vorbim despre a merge la psiholog. Orice crezi că îți va face bine este bun pentru a avea o perioadă a maternității cât mai ușoară.

A fi mamă

Nu este greșit să spunem că viața este ca o piesă de teatru, iar noi suntem actori. Numai că, față de aceasta, nu jucăm după o piesă scrisă dinainte, ci improvizăm pe drum. A fi părinte, mamă, este cel mai dificil, dar și frumos rol. Atunci când bebelușul sosește în sfârșit, primele zile, sau mă bine zis săptămâni pot fi copleșitoare pentru tine. Cu toate că pregătirea ajută, nimic nu te poate face să știi cu exactitate ce schimbări pot să apară odată cu venirea pe lume a unui copil. Adaptarea la rolul de mamă este un proces individual, fiind diferit de la o persoană la alta. Un aspect important în această perioadă este dezvoltarea unei rutine. Bebelușii au nevoie de gesturi sau lucruri repetitive la început pentru a se simți în siguranță, având un program regulat de somn, ore fixe de hrănire. Mama trebuie să se adapteze la această rutină. Însă nu trebuie să își neglijeze odihna, hrană sau îngrijirea proprie.  De asemenea, este important să știi cât mai multe despre schimbările emoționale care pot apărea. A deveni mamă poate aduce cu sine sentimente de bucurie, dar și de anxietate sau tristețe. Sunt femei care trec inclusiv prin depresie. Aceasta este cunoscută sub denumirea de depresie postnatală. Este perfect normal să simți tot felul de emoții. De aceea este foarte important să vorbești despre acestea cu cei din jur sau cu psihologul de care am amintit mai adineauri.

Metamorfoza femeii

Cum spuneam în celelalte paragrafe, nimic nu se compară cu această experiență. Acea viață care crește în pântecul tău îți aduce o mulțime de lucruri noi. Odată cu sarcina, apoi cu nașterea, vei vedea că apar multe schimbări fizice. Nici cele emoționale nu sunt mai puțin semnificative. Fizic, corpul unei femei suferă transformări masive în timpul sarcinii, apoi în perioada postpartum. Organele interne se repoziționează, pielea se întinde, iar greutatea corpului fluctuează. Acest lucru poate influența modul în care o mamă se simte. Pe de altă parte, schimbările emoționale pot fi și mai profunde. Multe mame se simt copleșite de sentimente de protecție pentru cel mic, dar pot experimenta anxietate, stres, episoade de depresie postpartum despre care am amintit mai sus. Pentru orice teamă cere ajutor dacă este necesar.

Influența exterioară

Nu poți face fata singură, sau da, însă cu greu. Ideal este să ai alături soțul sau partenerul, familia, prietenii pentru a face față cu succes noilor provocări ale maternității. Ar trebui ca fiecare să participe activ la îngrijirea bebelușului. Nici mamei nu trebuie să i se acorde mai puțină atenție. Vei putea să te recuperezi, dar și să te adaptezi mai repede la ceea ce va însemna viața ta de acum. 

You May Also Like

More From Author