Azi, ANIVERSAREA Teatrului National de Opereta si Musical „Ion Dacian”

[ad_1]

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, singurul teatru de operetă din ţară cu o tradiție de peste 70 de ani a fost înființat în anul 1950, având de-a lungul timpului la conducere personalități marcante, dintre care îi amintim pe maestrul Ion Dacian și tenorul Dorin Teodorescu.

Inaugurarea a avut loc în seara zilei de 7 noiembrie 1950 cu premiera „Vânt de libertate” de Isaak Dunaevski.

Ne exprimăm recunoștința față de toți artiștii  care și-au dăruit viața scenei operetei românești și totodată le mulțumim pentru contribuția adusă genului.

La mulți ani 𝕋𝕖𝕒𝕥𝕣𝕦𝕝𝕦𝕚 ℕ𝕒ț𝕚𝕠𝕟𝕒𝕝 𝕕𝕖 𝕆𝕡𝕖𝕣𝕖𝕥ă ș𝕚 𝕄𝕦𝕤𝕚𝕔𝕒𝕝 “𝕀𝕠𝕟 𝔻𝕒𝕔𝕚𝕒𝕟”!

***Ce trebuie știut:

storia operetei din România a început cu mult timp înainte de instituționalizarea acestui gen muzical în România.

În anii 1830, în principalele centre culturale din țară, viața artistică era dominată de vodevil (formă a teatrului muzical). Librete scrise de Vasile Alecsandri, Matei Millo, Costache Negruzzi sau Eugeniu Carada fuseseră transformate în vodeviluri devenite deja celebre. Compozitori precum Eduard Caudella, Alexandru Flechtenmacher, Johann Andreas Wachmann, Iacob Mureșianu au contribuit, prin creațiile lor, la familiarizarea publicului cu acest gen muzical, iar lucrări precum „Crai Nou” (1882, prima operetă românească), a lui Ciprian Porumbescu, sau așa-numitele „opere comice”, s-au numărat printre preferatele iubitorilor de muzică.

După unii muzicologi, momentul nașterii operetei românești este considerat a fi anul 1848, când lucrarea „Baba Hârca”, de Alexandru Flechtenmacher, un vodevil cu o  latură muzicală neobișnuit de dezvoltată, s-a bucurat de mare succes.

De atunci, opereta a început să fie susținută de artiști precum tenorul Constantin Grigoriu – care, împreună cu trupa sa, prezenta, în vestita Grădină Oteteleșanu, aproape tot repertoriul de operetă, făcând astfel cunoscuți artiști precum Florica Cristoforeanu, Mara d’Asti, Florica Florescu, Ion Băjenaru, George Niculescu-Basu, V. Maximilian, Nae Leonard – dar și de oamenii de teatru precum Constantin Tănase și Nicolae Vlădoianu (directorii companiilor teatrale „Cărăbuș” și, respectiv, „Alhambra” – reprezentative pentru teatrul de revistă).

Opereta- Mai mult decât un gen muzical, o istorie, un basm cu prinți și prințese născuți din farmecul muzicii… prințesă, contesă, dragoste- cu glas de privighetoare…

Articolul Azi, ANIVERSAREA Teatrului National de Opereta si Musical „Ion Dacian” apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

You May Also Like

More From Author